Fjellsport Rando & Run

Fjellsport                    Rando & Run

Linja med definitivt flest høydemeter

Drømmer du om et år med eventyr, trening og utfordringer i Norges vakre fjellandskap? Eller vil du utforske verden, samtidig som du har høy puls? Da er Fjellsportlinja ved Hardanger FHS perfekt for deg!

Søk fjellsport her

Et år i verdens villeste, råeste og vakreste klasserom

Med Hardangervidda, Folgefonna og Trolltunga som nærmeste naboer, er storslåtte opplevelser og trening rett utenfor døra vår. Uansett om det er på ski, sykkel, til fots eller på vann så tar vi oss fram til målet vi har satt oss. Du vil få utfordringer og sterke naturopplevelser for resten av livet!

Dette er ditt grense-sprengende år!

En skoleuke på fjellsport er aldri lik. På fjellsport vil du lære hvordan man planlegger og gjennomfører små og store ekspedisjoner. Vi kaller det ekspedisjonspreget friluftsliv, fordi vi skal tråkke våre egne stier.

 • Pudderjakt i Canada eller Alpene
 • Ekspedisjon Fjord til Fjord
 • Løping Hytte til Hytte
 • Dynafit Hardanger Fjellmaraton
 • Vestlandet Amazing Race
 • Stisykling i Canada eller Montenegro
 • Havkajakk og Packraft
 • Toppturer på ski og til fots
 • Skredkurs

Er du klar for et år fylt med trening og eventyr i vår storslåtte natur?

Sammen bestemmer vi hvor vi skal reise på utenlandstur. Det som avgjør er om det er fjell, pudder, sol eller fjord som er viktigst for årets elever. Linjelærer Lina har bodd mange år i Montana og hatt Rocky Mountains som sin lekeplass. I tillegg har hun reist mye i Europa og oppdaget skjulte perler i Montenegros fjell og Alpenes beste skiområder. Derfor blir det opp til elevene på Fjellsport hvor de ønsker å reise!

En linje der du både utvikler hjertet og hjernen din!

Linjelærer Lina har mastergrad i idrettsfysiologi og gjennom året vil du få en grundig innføring i temaer som mental trening, kosthold og restitusjon. På linja bruker vi fagkunnskap i kombinasjon med fysisk trening for å få de mest minneverdige opplevelsene sammen. Du skal gjøre mye på fjellsport, men en ting er sikkert, du skal aldri kjede deg!

Lina Hultin

Lina har bred idrettsbakgrunn fra ulike idretter og har en master i idrettsfysiologi og ernæring. Hun har vært aktiv langrennsløper og landslagstrener for juniorlandslaget til USA og Argentina. Det er aldri en kjedelig dag/økt sammen med Lina. Lina har mange artige valgfag på skolen. Med sitt gode humør er Lina en lærer som gjør en hver skoledag til en fest!

Telefon: +47 905 17 778
Send e-post

Nord-Amerika eller Europa, valget er ditt!

Stisykling & pudderkjøring  i Canada?

Ja! På fjellsport er alt muligt! Vi starter påskestemningen tidlig og drar til solfylte Rocky Mountains! Vi lander i lavlandet der våren har ankommet og stiene er klare for å sykle på. Videre drar vi opp til de høye fjell på jakt etter puddersnø.

Eller høydeeventyr i Montenegro og skikjøring i Alpene?

Når høsten setter inn, forlenger vi godværssesongen med en tur til Montenegros fjellrike landskap. Med tynn luft og utfordrende terreng, gir Montenegro ideelle forhold for eventyr til fots og på sykkel. Etter kule ekspedisjoner, avslutter vi med avslapning i Adriaterhavet. På våren tar vi nattoget til Innsbruck og opplever det beste Alpene har og by på.

vakre Montenegro med fjell og bademuligheter

Hva koster et år på Fjellsport?

Et år på skolen på linjen Fjellsport koster kr 146.000,- totalt og inkluderer blant annet:

 • Linjekostnad
 • Ulykkesforsikring
 • Studietur til Europa eller Canada
 • Mat og rom på skolen (dobbeltrom)
 • Transport og mat på tur
 • Vintertur til Hovden

Praktisk informasjon

Vi tilrettelegger for alle så godt vi kan så langt vi har mulighet til og gjør justeringer i samråd med deg. Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpassinger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg. Vi vil prøve å imøtekomme innenfor de rammene vi har.


Friluftsliv og Ekstremsport

Friluftsliv, backpacking og ekstremsport

Vi legger vekt på tradisjonelt Norsk friluftsliv, backpacking og ekstremsport for at du skal kunne tilegne deg nye ferdigheter og kose deg med egne turer senere i livet.

Søk Friluftsliv og ekstremsport her

Et minnerikt år

Dette er en friluftslivlinje som passer for alle som liker å være i aktivitet ute. Vi legger vekt på tradisjonelt Norsk friluftsliv, backpacking og ekstremsport. Et mål er at du skal lære deg nye egenferdigheter slik at du kan kose deg med eigne turer senere i livet. Du trenger ikke å ha erfaring med friluftsliv eller ekstremsport fra før for å klare de aktivitetene og turene vi legger opp til, men du må være i normal til god fysisk form. Det viktigeste er at du vil lære og er motivert!

Dette opplever du på linjen:

I Norge tar vi deg med på en reise gjennom spektakulære landskap som Trolltunga og Hardangervidda, kombinert med aktiviteter som skikjøring og fotturer.

Etter fartsfylte høst- og vinterturer reiser vi ut på mer internasjonale eventyr. Tidligere har vi reist til Vietnam, men nylig også til Costa Rica. Vi lover deg en kombinasjon av storslått natur, kultur, og eventyr, både i Norge og utlandet, uansett hvor vi ender opp med å reise.

 • Klatring og Via Ferrata
 • Fallskjermhopp
 • Strikkhopp i Trolljuvet
 • Elvekajakk-kurs på Voss
 • Fjelltur med telt
 • Snøhuletur
 • Tur til Nord-Amerika, Asia eller Europa
 • Packraft-tur!

Du vil tilegne deg kunnskap og ferdigheter som gjør deg i stand til å ferdes trygt i naturen, uavhengig av forhold.

Fra matlaging på tur og viktigheten av samarbeid, til tekniske ferdigheter som orientering med kart og GPS, og håndtering av ulike boformer som telt og snøhuler. Videre blir du dyktig i alt fra skiteknikk, bølgesurfing, kiting, og førstehjelp, til dypere forståelse av miljøvern og klimatrusselen.

Internasjonalt har våre reiser tidligere ført oss til Vietnam, med dets rike kulturarv og historie, fra Ho Chi Min Citys pulserende hjerte til det roligere, historiske Hue.

Men med verden i endring, har Costa Rica, med dens jungler og kystlinjer, også blitt en mulig destinasjon. Vi ser også på mulighetene for stisykling og pudderkjøring i Canada! Uansett hvor ferden går, venter et eventyr av kultur, naturopplevelser og uforglemmelige øyeblikk.

Anders Færestrand

Anders er utdannet idrettslærer med friluftsliv fra Universitetet i Tromsø, avd. Alta. Han er veldig glad i friluftsliv, vannsport og ski, lange turer og snowboard. Telting, fiske og jakt er blant favorittene til Anders. Anders spiller flere instrument og har gitar som valgfag. Ikke nok med det, denne mannen har over 500 teltdøgn både militært og sivilt.

Telefon: 93048532
Send e-post

Costa Rica & Norge

Et lite avbrekk fra vinteren

I Costa Rica byr sommeren på varme temperaturer, med kvikksølv som klatrer opp over 30 grader, et velkomment avbrekk fra Norges vinterkulde. I løpet av våre to uker her, dykker vi inn i landets rike kultur og historie. Vi kombinerer lærerike oppdagelser med adrenalinfylte aktiviteter, og får den unike sjansen til å møte den vennlige og gjestfrie lokalbefolkningen. Dette blir en opplevelse for livet!

Vakre Norge

I det idylliske Hardanger har vi en romslig robåt som rommer hele klassen, perfekt for felles sjøeventyr. I umiddelbar nærhet finner vi klatremuligheter både inne og ute, inkludert tre Via Ferrata. Adrenalinjegere kan glede seg til fallskjermhopping på Voss og spenstige strikkhopp i Trolljuvet ved Fjæra. Videre byr Hardangervidda på mangfoldige opplevelser, fra naturskjønne fotturer med packraft til minneverdige skiturer mellom fjellhyttene – og for den ekstra eventyrlystne, snøhuleturer, isfiske og vintertelting.

Hva koster et år på Friluftsliv, Backpacking og Ekstremsport?

Et år på skolen på Friluftsliv, backpacking og Ekstremsport koster fra kr 148.000,- og inkluderer blant annet:

 • Linjekostnad
 • Ulykkesforsikring
 • Studietur til Costa Rica
 • Mat og rom på skolen (dobbeltrom)
 • Transport og mat på tur
 • Vintertur til Hovden

Praktisk informasjon

Vi tilrettelegger for alle så godt vi kan, så langt vi har mulighet til og gjør justeringer sammen med deg. Ta kontakt med oss i god tid om du trenger tilpassinger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg. Vi vil prøve å imøtekomme innenfor de rammene vi har.


Sport & Adventure Go Hard

Sport & Adventure Go Hard

Tar du utfordringen?

På Sport & Adventure blir det aldri et kjedelig øyeblikk. Her kombinerer vi allsidig idrett med et bredt spekter av action- aktiviteter.

Søk Sport & Adventure her

Actionfylt Idrettseventyr

Velkommen til Sport & Adventure, der idrett møter adrenalinfylte eventyr! Her kombinerer vi allsidige sportslige aktiviteter med hjertepumpende opplevelser!. Fra tandem fallskjermhopp til fjellklatring, fra skikjøring i Norges beste skisenter til rafting i ville elver; her blir det aldri et kjedelig øyeblikk. Bli med på reisen der fysisk utfordring møter naturens spektakulære bakteppe!

Dette opplever du på Sport & Adventure!

Bli med på en reise der Europa viser seg fra sitt mest eventyrlige! Start med å kjenne adrenalinkicket av Europas høyeste tandem fallskjermhopp i solfylte Spania, etterfulgt av friheten av paragliding over vakre landskap.

Opplev Norge med dens ville skjønnhet, fra det utfordrende klatreturen på Trolltunga via ferrata til de rivende strykene ved rafting på Voss. Utforsk dypet av Trolljuvet med et hjertebankende strikkhopp, og føl isens kalde omfavnelse på en bretur ved Folgefonna.

 • Trolltunga via ferrata
 • Paragliding
 • Strikkhopp i Trolljuvet
 • Fallskjermhopp i Spania
 • Interrail i Europa
 • Bretur

Bli med på en helhetlig reise gjennom sportens verden! Her kombineres solid kunnskap i treningslære, anatomi, ernæring og treningsledelse med spennende praktiske utfordringer.

Fra off-piste skikjøring i urørte fjell til surfing på bølgende hav; fra klatringens vertikale utfordringer til roen i padlingens verden.

La deg forføre av den spektakulære Nærøyfjorden med rolige kajakkturer, eller kjenn på spenningen av isklatring i Hemsedal. I Spania venter bølgene på deg, der windsurfing og surfing gir en smak av havets kraft. Og hva er vel en europeisk eventyrtur uten kulturell dykking? Avslutt reisen med en interrailtur gjennom mellom-Europa, der kultur, historie og nye venner venter på hver stasjon. Dette er en opplevelse for de som søker eventyr med dybde og variasjon!

Trond Olsen

Trond er lærer på idrettslinja. Han er ivrig i volleyball og det meste av idrettsgrener, og er glad i alt av friluftsliv. Han har vært på flere topper i Europa, Sør-Amerika og Asia. I fritiden er han gjerne Trolltungaguide eller reiser rundt i verden. Han har en sibirsk husky som turkamerat.

Telefon: 474 14 271
Send e-post

Studieturer: Spania & Interrail

Fra fritt fall til hav i Spania

Når høsten ankommer, vender vi blikket mot Spania. Opplev suset fra Europas høyeste tandem fallskjermhopp og kjenn på havets kraft med windsurfing, surfing og wakeboard langs den spanske kysten. En uforglemmelig kombinasjon av adrenalin og naturskjønnhet venter! Dessuten mye annet gøy som paintball og gocart.

Interrail i Mellom-Europa

La deg fortrylle av Mellom-Europas mangfold med en interrailtur! Fra de snødekte skråningene i Alpene til himmelske svev med paragliding, oppdager vi kontinentets skjulte skatter. Reisen byr på en unik kombinasjon av vintersportens gleder og luftens frihet, alt mens vi krysser landegrenser med toget som trofast følgesvenn. Bli med på en eventyrlig oppdagelsesferd!

Hva koster et år på Sport & Adventure?

Et år på skolen på linjen Idrett – Action koster kr 146.000,- totalt, og inkluderer blant annet:

 • Linjekostnad
 • Ulykkesforsikring
 • Studieturer til Europa
 • Mat og rom på skolen (dobbeltrom)
 • Transport og mat på tur
 • Vintertur til Hovden

Praktisk informasjon

Vi tilrettelegger for alle så godt vi kan og så langt vi har mulighet til, og gjør justeringer i samråd med deg. Ta kontakt med oss i god tid om du trenger ulike tilpasninger eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg. Vi vil prøve å imøtekomme deg innenfor de rammene vi har.


Hundesport

Hundesport

Norges eneste Hundesport linje.

Her får du trene og være mye sammen med hunden din i løpet av skoleåret

Søk hundesport her

Den eneste hundsport linjen i Norge.

Vil du bruke et år på å videreutvikle deg sammen med hunden din? Linjen er perfekt for deg som ønsker å trene hund, lære mer om hund – og ha et aktivt liv sammen med hunden din. Du får nye venner med felles interesser, i tillegg til at du bygger et nettverk fra hele Norge. Samtidig blir du venn med mange andre med ulike interessefelt.

Dette opplever du på Hundesport

På "Hundesport" får du et unikt år med opplevelser som styrker båndet mellom deg og hunden din. Gjennom positiv, relasjonsbyggende trening blir kontakten mellom deg og hunden din, om mulig, enda bedre enn den var da du kom.

Du vil også nyte godt av et sterkt samhold, der du deltar på turer og reiser sammen med gode venner – både de med to og de med fire bein. Her vil du få muligheten til å prøve  hundesporter du ikke har vært borti før, og du får tid til å jobbe med din egen hundesport både i skoletiden og på fritiden.

 • Crufts i England
 • Happy Hundesenter
 • Ulike hundesporter
 • Bo med hunden din
 • Kjente instruktører
 • Egentrening i din hundesport.

Innholdet på linjen vil kunne variere noe fra år til år, men uavhengig av dette vil du få en bred og grundig teoretisk og praktisk innføring i ulike aspekter ved hundetrening og hundehold.

Du vil bli introdusert for praktisk trening innenfor ulike hundeaktiviteter. Dette inkluderer Agility, Rally Lydighet, Kreativ Lydighet (Freestyle og Heelwork to Music),  Brukstrening og treningsformen «Do As I Do».

Du vil lære om  Fryktfri håndtering av hunder, Styrketrening for hund, Ernæring, litt om utstilling,  hundespråk, hundens utvikling, fra ulven sin tid til dagens domestiserte hunder, samt utviklingsfasene fra valp til voksen.

Vi vil også gå gjennom lover og regler knytte til hundehold.

Her får du dele internatlivet med hunden din.

Du og hunden bor på enerom. For å kunne gå på Hundesport må hunden din takle å være alene hjemme i litt støyende omgivelser. Den må kunne sitte i bur når vi er på turer, og den må takle å kjøre i bil.
Da det til tider er tett mellom hundene så må hunden være trygg i forhold til andre hunder, og den må være trygg på alle typer mennesker.

Før vi svarer på din søknad må vi vite litt mer om din hund. Du får fylle ut et skjema med noen spørsmål.

Nina Haaland

Nina har bred hundefaglig utdanning og over 20 års erfaring fra egen hundeskole. Hun er utdannet instruktør i blant annet Hverdagslydighet, Nosework, Spor og Freestyle. Hun er Sertifisert som Atferdskonsulent på hund, Control Unleashed Trener, Separasjonsangst Trener og Fear Free trener. Hun jobber for at både hund og eier skal trives på skolen.

Telefon: 993 93 056
Send e-post

Daglige turer i Hardangernaturen

Morgentur med klassen.

Skolen er omkranset av den storslagne Hardangernaturen. Her blandes fjordene sine dype, blå toner seg med de majestetiske fjellene som ruver stolt i horisonten. De  frodige fruktgårdene brer seg ut som grønne tepper langs fjordsidene.
De fleste linjedagene starter vi skoledagen med å gå en times tur før vi har teori eller praktisk trening. En fantastisk fin start på dagen for 2 og 4-bente.
På andre dager må du beregne tid til tur før fellesfagene.

Studietur til Evje og England

Vi reiser på tur til Happy Hundesenter i Evje. Der får dere fulle dager med brukstrening. I tillegg så prøver vi å få til en tur til Crufts i England. Det forutsetter at du har mulighet for pass til hunden din de dagene. Det blir lagt inn tid til å reise hjem med hunden før avreise, samt hente hunden igjen før du drar tilbake til skolen. Om du ikke ønsker å være med får du et opplegg å jobbe med imens klassen er borte.

Hva koster et år på Hundesport?

Et år på skolen på linjen Hundesport koster kr 143.000,-  totalt og inkluderer blant annet:

 • Linjekostnad
 • Ulykkesforsikring
 • Studietur innenlands og til Crufts
 • Mat og rom på skolen
 • Transport og mat på tur
 • Vintertur til Hovden

Praktisk informasjon

Vi tilrettelegg for alle så godt vi kan så langt vi har moglegheit til og gjer justeringar i samråd med deg. Ta kontakt med oss i god tid om du har trong for tilpassingar, eller lurar på om vi kan tilrettelegge for deg. Vi vil prøva å imøtekoma innanfor dei rammene vi har.


Cosplay Level up

Cosplay Level-Up!

For deg som ønsker å ta Cosplay ett steg videre.

En eksklusiv linje for deg som har gått et år på en Cosplay linje enten ved Hardanger eller annen folkehøgskole.

Søk Cosplay Level Up her

Utvid din kunnskap!

 

Ser du for deg en fremtid innen søm, sminke, parykk-styling eller kostymemaking?  Et år på Cosplay Level-UP vil kunne hjelpe deg med å utvide din potofølje som kan brukes i videre studier.

Dette Opplever du på Coplay Level-UP!

 

Med fokus på forskjellige aspekter innenfor Cosplay hjelper vi elevene med å realisere sine drømme cosplay. Det er satt av mer tid til linjefag og det undervises ukentlig i fag som søm og sminke.

Vi går gjennom  mer avansert teoretisk og praktisk undervisning innen for emner i søm, mønsterkonstruksjon, harde materialer, sminke, sfx- sminke, parykk, sceneopptreden. Hos oss er din kreativitet i fokus hvor du selv velger ditt eget prosjekt og får veiledning direkte rettet mot dine egne behov.

Vi blir en liten klasse på 10 elever som garanterer deg mer individuell veiledning med linjelærer. På slutten av året har elevene photoshoot med anerkjent cosplay fotograf (Katrix Media) med både bilder og video. Vi tilbyr også en con opplevelse løpet av året, samt studietur til fantastiske Japan.

 

 • 4 Linjedager i uken.
 • Tur til Japan
 • Photoshoot med Katrix Media
 • Conventions
 • Workshops

Hos oss vil du tileigne deg dybdekunnskap i mange fagfelt!

Du lærer om søm, der du vil fordjupe deg i mønsterkonstruksjon, ulike sømteknikker og annen tekstillære. Vidare vil du etter behov arbeide med skinn og lær, få innsikt i bruken av materialar som EVA foam, worbla, foamclay, resinstøp og polymorph, samt andre produkter fra Nerdeportalen.

Sminke og spesialeffektsminke blir ein sentral del av opplæringen hvor vi går gjennom mange ulike aspekter ved håndverket, og du vil også fordjupe deg i håreffekter, parykk- og stylingteknikker med veiledning fra gjestelærer Silje R. Danielsen.

For de som ønskjer å stå på scene, tilbyr vi opplæring i performance, med fokus på sceneopptreden og konkurranse ved forskjellige con-arrangement.

Scenerekvisitter og props til bruk i performance vil også bli en del av undervisninga. Vi legger stor vekt på helse, miljø og sikkerheit (HMS), slik at du kan bruke verktøy og materialar på ein trygg og ansvarleg måte.

Trine Pedersen

Fagutdannet Make-up artist med fordypning i spesialeffektsminke. Hun har også studert et år med søm og mønsterkonstruksjon. Trine har vært aktiv i det norske cosplaymiljøet siden 2009, og har opp gjennom årene som cosplayer bidratt med paneler innen hennes fagfelt, samt vært dommer i cosplay konkurranser på diverse con.

Telefon: 906 38 481
Send e-post

Studietur: Fantastiske Japan

Studieturen i Japan

Studieturen til Japan er en uforglemmelig opplevelse som byr på et rikt mangfald av kultur, historie og tradisjon. I den pulserende metropolen Tokyo får vi utforske historiske tempel, fascinerende museum, og vandre gjennom kjente handlegater. Byen byr også på unike temacaféer og vi får oppleve den tradisjonelle te seremonien, et rituale som speiler den japanske kulturens finesse og eleganse.

Bli med på mye spennende!

Turen strekker seg langt utover Tokyo. I Hiroshima besøker vi Fredsmuseet, et sterkt minnesmerke over atombombeangrepet i 1945. Nara, kjent for sin hjortepark, gir oss ein sjanse til å komme tett på naturen og de fritt vandrende hjortene, samt å besøke verdens største Budda statue i tre. Videre reiser vi til den historiske byen Kyoto, Japans gamle hovedstad med stor variasjon av kulturelle høydepunkter fra fortid og nåtid.

Hva koster et år på Cosplay?

Et år på skolen på linjen Cosplay Level Up koster kr 143.000,- og inkluderer blant annet:

 • Linjekostnad
 • Workshops
 • Studietur til Japan
 • Mat og rom på skolen (dobbeltrom)
 • Transport og mat på tur
 • Vintertur til Hovden

Praktisk informasjon

Vi tilrettelegg for alle så godt vi kan så langt vi har moglegheit til og gjer justeringar i samråd med deg. Ta kontakt med oss i god tid om du har trong for tilpassingar, eller lurar på om vi kan tilrettelegge for deg. Vi vil prøva å imøtekoma innanfor dei rammene vi har.


Cosplay

Cosplay

Bli med inn i vår kreative verden!

Her lager du egne cosplay! Du får lære å sy, jobbe med harde materialer, parykk, sminke og alt annet du trenger for ditt cosplay av lærere med fagrettet kompetanse.

Opplæring skreddersydd for deg!

Søk cosplay her

Her får du muligheten til å lage dine drømmecosplay.

Du får leve og jobbe sammen med andre med felles interesse. Vi reiser til ulike cons i Norge og studieturen vår går til Japan. Vår skole har størst antall cosplay-elever per år og har mange tidligere elever som har briljert i konkurranser, som dommere eller annet i det Norske cosplay miljøet etter å ha vært elev hos oss.

Dette opplever du på Cosplay

Hos oss får du oppleve å jobbe selvstendig med å skape dine egne cosplay, med alle verktøy og utstyr du trenger tilgjengelig. Du blir en del av et trygt og forutsigbart klassemiljø der lærerne bryr seg om hver enkelt elev.

Vi deltar på conventions i Norge, arrangerer workshops med kjente cosplayere, og tilbyr unike photoshoots med Katrix Media i et av Norges vakreste naturlandskap. Høydepunktet er studieturen til Japan, der vi besøker byer som Tokyo, Hiroshima og Kyoto.

Mange av våre elever velger også å gå et år til på skolens andre cosplay linje, Cosplay Level-Up! Der kan du fordype deg i mer avanserte teknikker og få enda mer ut av din tid i Hardanger.

På klassens Instagram kan du få litt info om turer, kurs og arrangement som Cosplayklassen har deltatt på. Der finner du også litt om dagliglivet på linja i tillegg til bilder fra fotoshoot.

Sjekk ut Instagram for et glimt av opplevelsene våre!

 • Tur til Japan
 • Ulike cons i Norge
 • Photoshoots
 • Lage kule cosplays
 • Individuell veiledning
 • Work shops

På Cosplay vil du få et innblikk i kunsten og håndverket bak cosplay-skaping. Fra egen prosess vil du få en grundig opplæring i søm, der du lærer å tilpasse mønster spesifikt til ditt valgte cosplay.

Dette inkluderer også arbeid med Worbla, foam, lær og tre med mer, som alle gir ulike muligheter.

Du vil også få kurs i skjønnsminke og SFX-sminke samt parykkstyling hvor du vil lære teknikker for å forme og style parykker som komplementerer ditt kostyme.

Men cosplay handler ikke bare om å lage selve kostymet! For å virkelig bringe ditt cosplay til liv vil du få fotoshoot med en anerkjent cosplayfotograf, Katrix Media. Dette gir deg verdifull erfaring og flotte bilder til din portefølje. Du vil også få kurs i performance art, som vil hjelpe deg med å tre inn i rollen som din valgte karakter.

Det vil være workshops ledet av dyktige gjestelærere som vil dele sin ekspertise og gi deg nye perspektiv om mye variert.

Vi håper du søker til oss og blir en del av vår inkluderende, kreative og sosiale folkehøyskolehverdag.

Mari Lid

Mari er formingslærer med lang erfaring innen søm, mønsterkonstruksjon og design. Hun starta skolens cosplaylinje i 2015 og har vært lærer på linja siden da. Hennes spesialiteter ligger innen søm og tekstiler og hun er skolens assisterende rektor.

Telefon: 48 12 88 62
Send e-post

Eivind Mortensen

Utdannet lektor i kunst og design ved Oslo Met med spesialisering i lærarbeid, tre og metall. Han har vært en aktiv del av det Norske cosplaymiljøet siden 2011 under cosplaynavnet The Friendly Viking som cosplayer, cosplaykonkurrent, foredragsholder, dommer av cosplay og props, samt fast konferansier på cons i Norge som Kawaiicon i Porsgrunn og Fredrikstad sci-fi festival. Han vant nylig 2. plass i Nordic Cosplay Championship (NCC) i Sverige som karakteren Ned Stark fra serien Game of Thrones.

Telefon: 469 22 659
Send e-post

Studietur: Fantastiske Japan

Studieturen i Japan

Studieturen til Japan er en uforglemmelig opplevelse som byr på et rikt mangfald av kultur, historie og tradisjon. I den pulserende metropolen Tokyo får vi utforske historiske tempel, fascinerende museum, og vandre gjennom kjente handlegater. Byen byr også på unike temacaféer og vi får oppleve den tradisjonelle te seremonien, et rituale som speiler den japanske kulturens finesse og eleganse.

Bli med på mye spennende!

Turen strekker seg langt utover Tokyo. I Hiroshima besøker vi Fredsmuseet, et sterkt minnesmerke over atombombeangrepet i 1945. Nara, kjent for sin hjortepark, gir oss ein sjanse til å komme tett på naturen og de fritt vandrende hjortene, samt å besøke verdens største Budda statue i tre. Videre reiser vi til den historiske byen Kyoto, Japans gamle hovedstad med stor variasjon av kulturelle høydepunkter fra fortid og nåtid.

Hva koster et år på Cosplay?

Et år på skolen på linjen Cosplay koster kr 143.000,- totalt og inkluderer blant annet:

 • Linjekostnad
 • Workshops
 • Studietur til Japan
 • Mat og rom på skolen (dobbeltrom)
 • Transport og mat på tur
 • Vintertur til Hovden

Praktisk informasjon

Vi tilrettelegger for alle så langt vi har mulighet til og gjør justeringer i samråd med deg. Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpassinger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg. Vi vil prøve å imøtekomme innenfor de rammene vi har.


Opplev Verden: Globale Eventyr

Opplev verden: Globale eventyr

Solidaritet og backpacking

Elsker du å reise? Ønsker du å hjelpe noen som har det litt vanskeligere enn deg selv? Her kan du gjøre begge deler!

Søk her

En unik mulighet til å oppleve det beste året i ditt liv.

OPPLEV VERDEN: GLOBALE EVENTYR er en linje for deg som ønsker å forstå mer av dagens verdensbilde, vår rolle i det hele og for deg som liker å reise. Bli med på reise til Tanzania og opplev home stay hos en lokal familie, en opplevelse du sendt vil glemme!

Dette opplever du på linja:

På Opplev verden: globale eventyr vil du oppleve et mangfold av aktiviteter og læringsopplevelser. Å reise med mening er viktig på linja og du får unik innsikt i nye kulturer gjennom reiser til Tanzania, Karibien eller på interrail.

Backpacking i Tanzania vil gi deg et unikt perspektiv på livet i denne regionen, mens interrail-reisen i Europa vil eksponere deg for kontinentets rike historie. Å reise til nye kontinenter gir deg erfaringer du ikke kan få på andre måter. Elevene tar selv del i planleggingen av reisene. Slik at du blir en ekte backpacker!

 • Tanzania inkl. Zanzibar
 • Vintertur til Hovden
 • Interrail-reise i Europa
 • Safari og fjellturer
 • Samarbeid med flyktninger
 • Frivillig arbeid

På Opplev verden: Globale eventyr vil du oppleve et mangfold av aktiviteter og læringsopplevelser. Du vil fordype deg i ulike konflikter rundt om i verden og få et dypere innblikk i kultur- og religionsforståelse.

Når vi ikke er på reise, arbeider vi på kreative måter på skolen. Vi reiser på språk-kafé hvor vi møter mennesker fra hele verden. På Lofthus finner vi også en rettssal under Hordaland tingrett, hvor vi deltar på en straffesak. I tillegg bruker vi den flotte naturen rundt skolen hver gang vi har mulighet og sola skinner.

Du lærer om kunnskap og innsikt i landene vi besøker, forståelse av ulike kulturer og engasjement i både lokalt og internasjonalt solidaritetsarbeid.

Du får innsikt i hvordan du kan bidra til en bedre verden, internasjonale utfordringer som sosial urettferdighet og klimaendringer. Videre lærer du om turplanlegging som en erfaren backpacker, konflikter, ekstremisme, viktigheten av frivillig arbeid, aktuell politikk og nyheter, FNs bærekraftsmål og prosjektet «Sjef i eget liv».

Anna Jensen

Anna er lærer på linja Opplev verden: Globale eventyr. Hun er utdannet lektor og har en spennende fagkrets som gjør at hun kan undervise i mange fag på skolen. Reising er en av Annas favoritt-aktiviteter og hun tar gjerne med seg elevene til Tanzania, Asia og Karibien. Anna er aktiv innen idrett med ski, sykling og løping som favoritter.

Telefon: 48226227
Send e-post

Studietur: Tanzania

Vi reiser til Tanzania!

I Tanzania deltar vi i prosjektet «Sjef i eget liv», hvor vi møter ungdommer som nå tror på seg selv og sine drømmer. Sammen med organisasjonen Strømmestiftelsen besøker vi kvinnegrupper som har startet egne bedrifter, spiller vennskapskamp mot lokalt fotballag og overnatter hos lokale familier. Få en dyp forståelse av livet i Tanzania.

Bli med på mye spennende!

Turen til Tanzania inneholder en rekke varierte aktiviteter. Vi tar turen til Mikumi nasjonalpark for safari, utforsking av storbyen Dar-Es-Salaam, fjelltur og bading i Udzungwa nasjonalpark og på Zanzibar får vi tid til opplevelser som snorkling, strandliv og lokale markeder. Selv om det kan være endringer i aktivitetene, får vi til det elevene ønsker mest.

Foto: Mohamed Abdu Kalembo
Foto: Mohamed Abdu Kalembo

Hva koster et år på Opplev Verden: Globale Eventyr?

Et år på skolen på linjen Global koster kr 148.000,- totalt og inkluderer blant annet:

 • To utenlandsreiser!
 • Mat og rom på skolen (dobbeltrom)
 • Tanzania inkl. Zanzibar
 • Interrail i Europa
 • Transport og mat på alle turer
 • Visum til Tanzania

Praktisk informasjon

Skoleåret 2023/24 valgte klassen å reise til Vietnam og Kambodsja. Dette kan også bli reisemålet for skoleåret 24/25! Læringsmålene for turen inkluderer reiseplanlegging, gruppesamarbeid, kulturforståelse og navigering i ukjente omgivelser. Det handler om å bli en selvstendig backpacker, så du selv tør å reise dit du vil etter et år i Hardanger.

I skoleåret 2022/23 valgte klassen å reise til Karibien, med besøk i Puerto Rico og Den Dominikanske Republikk, i stedet for interrail i Europa. Dette kan også bli reisemålet for skoleåret 24/25! Læringsmålene for turen inkluderer reiseplanlegging, gruppesamarbeid, spansk kommunikasjon, kulturforståelse og navigering i ukjente omgivelser. Det handler om å bli en selvstendig backpacker, så du selv tør å reise dit du vil etter et år i Hardanger.

Denne turen blir til i samarbeid med elevene. Du kan være med på å bestemme hvor vi skal reise! Målet for turen er at elevene skal bli selvstendige backpackere med turplanlegging og gjennomføring i fokus.

For å reise til Tanzania er det nødvendig med spesifikke vaksiner. Du må ta Hepatitt A og B. Påfyll av polio, difteri, stivkrampe, kikhoste er også anbefalt hvis det er over 10 år siden du tok siste dose. I tillegg anbefales tyfoidfebervaksine og malariatabletter underveis på reise. Vaksinasjonskostnader er ikke inkludert i skolepengene. Det er mulig å ta vaksinene enten hjemme eller ved lokale legekontor/vaksinasjonskontor i Kinsarvik/Odda. Det anbefales å starte vaksinasjonsprosessen (for hep.A+B) før skolestart, da det er en gitt tidsperiode mellom dosene. Mer informasjon vil bli gitt ved skolestart.

Vi tilrettelegger for alle så godt vi kan så langt vi har mulighet til og gjør justeringer i samråd med deg. Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpassinger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg. Vi vil prøve å imøtekomme innenfor de rammene vi har.