havet
hesteliv2
nye-hest-kulepkt
hesteliv4

HESTELIV

Gode opplevelser på hestryggen ventar

Allsidighet er et nøkkelord for hestelinja ved Hardanger Folkehøgskule. Her får du bli kjent med ti hester med ulikt temperament og nivå. Eventuelt kan du ta med din egen hest og ha den på boks eller utegang i skolens stall. Alle hestene står ute i flokk hele dagen. Du vil få opplæring i varierte treningsformer som du kan benytte for å få en fornøyd og holdbar hest. Allsidige treningsformer, mye forskjellig utstyr og opplæring i alt relatert til det å ha egen hest. Du får bli med til fjells med kløvhester, ri sprang og dressur på bane, drive med tømmekjøring, kjøring, ri lange turer i nydelig natur og mye mer. I løpet av skoleåret reiser vi til eksotiske Marokko og får oppleve en helt annen hestekultur.

Er du glad i hester og vil tilbringe et år med hestene som nærmeste nabo? Hos oss ligger stallen vegg i vegg med skolen, så du har muligheten til å tilbringe all den tiden du vil sammen med hestene.

MÅL FOR LINJA

Hovedmålet på linjen er at elevene skal få erfaring med ulike grener og treningsmetoder innen hestesporten.

 

Elevene får muligheten til å utvikle seg som rytter og som hestekyndig. Etter et år på hestelinja skal du ha fått nok praktisk og teoretisk kompetanse til at du kan ha ansvaret for en egen hest, enten det er hjemme på gård eller på større ridesenter.

 

Du skal kunne sette opp passende fòrplan, legge opp konstruktiv trening for hesten, og ta gode avgjørelser i hverdagen med hesten. Alt for å sikre god dyrevelferd for din hest.

Ta med deg din egen hest til et lærerikt år i Hardanger!

DETTE LÆRER DU
  • Du lærer hva det innebærer å drive en stall. Skolens stall har plass til 10 hester, 8 inne og 2 på utegang.
  • Gjennom praktisk erfaring lærer du om daglige rutiner i stallen og vedlikehold av utstyr, bygninger og uteområder.
  • Du lærer å lære bort! Elevene har, sammen med stipendiat på linja, ansvar for barneridning med barn fra bygda.
  • I all omgang med hestene har vi fokus på riktig bruk av utstyr, sikkerhet, rutiner og kommunikasjon.
  • Du får instruksjon i sprang og dressur med fokus på rytterens sits og løsgjørende og styrkende øvelser for hestene.
  • Du får prøve varierte måter å trene hest på. F.eks. løstrim, longering, tømmekjøring og lange tøyler.
  • Du kommer til å lærer om teorier rundt hesteflokken, atferden og rangordningene deres, samtidig som vi ser i praksis hvordan vår egen hesteflokk fungerer.
  • Du lærer om, og får kurs i fòring, saltilpasning, hestemassasje, sykdomslære, anatomi/fysiologi og læringspsykologi.
  • Vi kan leie inn eksterne foredragsholdere i for eksempel hovpleie og natural horsemanship.
DETTE OPPLEVER DU

Året på Hardanger folkehøgskule kommer til å gi deg en rekke gode opplevelser med medelever og hester. Vi møter nye elever på det nivået de er. Uansett om du har ridd mye eller lite kommer du til å få nye erfaringer dette året.  Du har det daglige ansvaret for ”din” hest hele året. Det gir deg muligheten til å oppleve det flotte forholdet som kan oppstå mellom dyr og menneske.

 

Du har tidlige morgenfòringer med humrende hester i den lune stallen. Du får lange rideturer og kløvturer i frisk høstluft med gode venner og trivelige hester i variert turterreng i nærområdet, og på Hardangervidda. Du får oppleve frustrasjonen med å forholde seg til levende dyr med egne meninger og behov, og du får kjenne på mestringsfølelsen når man finner løsninger på utfordringer i ridning eller annen håndtering av hesten.

 

Du får erfare samholdet i en klasse som deler lidenskapen og interessen for hestelivet. Du får også møte mennesker fra andre miljøer og kulturer som har andre meninger enn deg selv. Dette gir grobunn for gode diskusjoner om forskjellige treningsmetoder og etiske problemstillinger i forbindelse med hestehold.

EG VIL SØKJE PÅ DENNE LINJA

hesteliv5
hesteliv6
hesteliv7

Hovudturen blir ein fantastisk utenlandstur til Marokko

Bli med å bo på en marokkansk hesteranch

Et av flere høydepunkt på hestelinja er utenlandsturen vår som ofte blir lagt til mars. Vi pleier å reise til eksotiske Marokko! Med engelsktalende guide og utgangspunkt i en flott ranch, rir vi langs vakre strender, gjennom skog og over fjell, inn på tørre landeveier, fra landsby til landsby. Hingstene våre tjores i trærne ved beduinteltene våre om nettene. Den marokkanske maten er spennende og kulturen er annerledes enn vi er vant til. En fantastisk opplevelse!

Naturopplevelser med hest i fjellet er fantastiske!

Tidlig på høsten drar vi på kløvtur! I vakre Hardanger har kløvtradisjonen vært en av de viktigste sidene ved det å ha hest. Dersom du liker friluftsliv og å gå turer i fjellet, så er det en ekstra bonus å få ha med seg kløvhester på tur! Du lærer god turplanlegging, skrive pakkelister, og får tørrtrene med kløv i lett terreng. I fjellet velger vi stier som er framkommelige og trygge for hestene. Når vi er fremme ved målet og hestene er trygt plassert innenfor gjerdet, er ingenting bedre enn å kose seg med god mat rundt et bål mens latteren sitter løst. Naturopplevelser med hest i fjellet er fantastiske!

I løpet av høsten reiser vi på dagstur til Bergen. Her besøker vi Travparken og Hesteklinikken. Vi får et lite innblikk i travsporten, og vi får omvisning på hesteklinikken. I tillegg har vi et stopp på hestebutikken Hööks, hvor man får kjøpt alt man kan trenge og ønske seg for å skjemme bort både hest og rytter.

Lurer du på noko om linja?

Ta gjerne kontakt med linjelærar:

Hanne Follesø Taule
92248012
hafota@hotmail.com